För dig som bygger din egna altan

En altan kan göra väldigt mycket för ett hus vad gäller utseende. Det är också en plats där ni som familj kan umgås med varandra tillsammans med vänner och bekanta. Om du håller på att bygga en altan vet du säkert att det kräver en hel del planering och arbete.

För att det inte ska ta alldeles för lång tid att bygga altanen behöver du ha ordentliga verktyg och maskiner. Du bör även bygga en stark grund till altanen så att den blir stadig. Det är fördelaktigt att gjuta plintar som du kan fästa balkarna i som ska utgöra grunden.

Grunden behöver vara rak för att altanen inte ska luta när den är färdig. Använd därför ett vattenpass när du skruvar fast grundbalkarna för att få det rakt. Runt 60 centimeter mellan varje balk är ett bra mått att sikta på så det inte blir för stora mellanrum, då riskerar trallen att spricka när du går på den.

Avsluta altanen med ett räcke

Ett räcke till altanen kan vara pricken över i:et när den är färdigbyggd. Det är också ett bra sätt att göra den mer säker, speciellt om altanen är högt över marknivå. Ta en titt på nätet och se vilka räcken som finns.