Bästa sätten att organisera garderoben

En organiserad garderob kan vara en räddning på morgonen när du har bråttom att komma iväg. Det kan också hjälpa dig att hitta nya outfit-kombinationer och spara pengar genom att inte köpa kläder som du redan har. Men hur organiserar du din garderob på ett effektivt sätt? Här är några tips för att komma igång.

Varför organisera garderoben?

Att organisera din garderob kan ge många fördelar. Du kan spara tid på morgonen genom att ha en strukturerad garderob, där allt är lätt att hitta. Du kan också undvika stress och frustration genom att inte behöva leta efter det du vill ha på dig. En organiserad garderob kan också hjälpa dig att ta hand om dina kläder bättre, eftersom du inte behöver ”gräva” efter dem i en oorganiserad hög.

Dessutom är det enklare att hålla koll på vad du har och vad du behöver när du vet exakt vad som finns i din garderob. Det kan hjälpa dig att undvika impulsköp och spara pengar genom att inte köpa saker som du faktiskt inte behöver.

Skapa en översikt över garderoben

För att organisera din garderob på ett effektivt sätt så är det viktigt att skapa en översikt av vad som finns i den. Detta innebär att det första du bör göra är att tömma garderoben. Plocka ut allt, så att du kan se exakt vad du har och vad som behöver sorteras och organiseras.

När du har tömt garderoben så kan du börja kategorisera dina kläder och accessoarer. Detta innebär att du bör sortera dem efter typ, som till exempel byxor, tröjor, klänningar, skor, väskor osv. På det här sättet kan du enkelt se vad du har och vad som behöver organiseras.

När du har kategoriserat allt så kan du börja ta bort det du inte behöver. Detta innebär att du bör rensa ut kläder som inte längre passar eller används. Du kan donera dem till välgörenhet eller sälja dem på secondhand-butiker eller online-marknadsplatser.

Maximera utrymmet i garderoben

När du har organiserat din garderob och vet exakt vad som finns i den så är nästa steg att maximera utrymmet. Det finns flera sätt att göra detta på:

Använd hängare på rätt sätt

Använd hängare för att hänga upp kläder som inte ska vikas eller läggas ner i lådor. Sortera dina kläder efter typ och färg för att göra det enklare att hitta det du letar efter.

Skapa extra förvaring med hyllor och korgar

Hyllor och korgar kan användas för att skapa extra förvaringsutrymme i garderoben. Använd hyllor för att stapla tröjor eller byxor och använd korgar för att förvara accessoarer som till exempel sjalar eller bälten.

Använd dörrar och väggar för förvaring

Dörrar och väggar kan användas för extra förvaring i garderoben. Häng upp krokar på dörrar för att hänga upp scarfs eller jackor. Du kan också använda väggar för att hänga upp hängare eller krokar för extra klädförvaring.

Håll ordning och reda i garderoben

Nu när du har organiserat din garderob och maximera utrymmet så är det viktigt att hålla ordning och reda. Detta innebär att du bör ha ett system som fungerar för dig.

Håll dig till ett system

Det kan vara frestande att bara slänga in kläder i garderoben när du har bråttom, men försök att hålla dig till det system som du har skapat. Detta gör det enklare att hitta det du söker.

Ge varje plagg en plats

Försök att ge varje plagg en specifik plats i garderoben. På så sätt vet du exakt var allt finns och behöver inte leta efter det.

Rensa regelbundet

Rensa ut din garderob regelbundet genom att donera, sälja eller kasta kläder som inte längre används. Detta hjälper dig att hålla garderoben organiserad och fräsch.

Att organisera din garderob på ett effektivt sätt kan verka som en stor uppgift, men med rätt system och verktyg så kan det vara enkelt. Så ta dig tid att organisera din garderob, det kommer att spara dig tid och pengar i längden.